Trygghet som fundament i parforholdet

Trygghet som fundament i parforholdet

Gå tilbake
FYSISK TRYGGHET 
Fysisk trygghet vil si å ikke være redd og urolig for å bli skadet, kontrollert eller truet. 
Hver femte kvinne og hver femte mann i Norge oppgir at de har opplevd vold eller seksuelle overgrep fra partneren sin. Andelen er lik mellom kvinner og menn, men kvinner rammes hardere. En av ti kvinner oppgir at volden klassifiseres som alvorlig. 
Det er høyere forekomst hos yngre par, - og dersom personene har vært utsatt for vold tidligere i livet. 
Der det er behov for overdreven kontroll, - og / eller manglende evne til å kontroller eget sinne, da er bunnen i å oppleve trygghet borte.
FØLELSESMESSIG TRYGGHET
Følelsesmessig trygghet betyr å kunne vite og erfare at partneren aksepter, anerkjenner og støtter uansett hva som skjer. Det er et grunnleggende menneskelig behov, kalt et overlevelsesbehov (Johnson 2012). Dette behovet ligger dypt forankret i alle mennesker helt fra fødselen av. 

Vi bærer med oss både grad av sårbarhet og robusthet inn i parforholdet, ut fra erfaringer vi har fått som spedbarn, barn og ungdom. Erfaringene danner våre tankemønster og kalles våre indre arbeidsmodeller, - hvordan vi ser på oss selv og andre og hvordan vi tolker det som skjer.
Brandtzæg, I., Smith, L. & Torsteinson, S. (2012). Mikroseperasjoner: Tilknytning og behandling. Bergen: Fagbokforlaget

Parterapeuter har de siste årene hatt større fokus på at den enkeltes erfaringer fra oppvekst, og ulike tilknytningsmønster,  betyr mye for samarbeidet i parforholdet.

Disse arbeidsmodellene er avgjørende for om vi kan kommunisere med aksept og anerkjennelse og gi hverandre følelsesmessig støtte, - selv om vi ser ulikt på det. 
Da blir det ikke skremmende å snakke om nesten hva som helst, vi er innenfor toleransevinduet. Kommer vi utenfor toleransevinduet kan vi bli sinte og opptre skremmende eller trekke oss der vi skulle stått støtt på egne meninger og gitt den andre og oss selv, respekt og aksept.

FORPLIKTELSESTRYGGHET
Forpliktelsestrygghet finnes dersom paret kjenner seg trygg på at begge vil gjøre en innsats for å ha det godt sammen, både på kort og lengere sikt.
Dersom en er trygg på at begge vil arbeide for å løse problemer og utfordringer, - vil det øke motivasjon og gi større evne til å jobbe åpent sammen når utfordringene er der. Det er grunnleggende viktig (Stanley m.fl. 2008 ). 

SOSIAL TRYGGHET
Sosial trygghet handler om at en som par også styrkes dersom en tilhører andre gode nettverk, - både sammen og hver for seg. 
Det å bekreftes av andre, også bekjente som en ikke regner som familie eller nære venner er viktig for trivsel. Også det å kjenne til velferdsordninger og tilbud om aktuelle aktiviteter gjør at en kjenner seg mindre aleine.  
Share by: