Se barnet klart - barneperspektivet

Se barnet klart - barneperspektivet

Gå tilbake

Gjennom et livsløp vil alle familier, i korte eller lengre perioder, oppleve at livet krever mye.    

Når en i familien har tøffe perioder, påvirker det også naturlig alle de andre i familien, og aller mest barna. Familiekonflikter, psykiske lidelser, rus, økonomiske vansker kan ta stor plass i den voksnes bevissthet og påvirke evnen til tilstedeværelse. 
Vi trenger å se familien som et system som gjensidig påvirker hverandre. Når den ene får det lettere får også de andre det bedre. 
HER: Når barn er pårørende. RVTS bokanmeldelse



Noen ganger kan voksenlivet bli overveldende,. Voksnes utfordringer kan ta fokus på livets «hovedscene» slik at barna blir stående i kulissene som tilskuere til de voksnes slit, - der er de for små til å være og det gir utrygghet. 
Er hverdagen slik over tid, vil barn utvikle ulik grad av utrygg tilknytning. Det påvirker barnets indre arbeidsmodeller: 
- Tanken om seg selv, - kan jeg stole på egne følelser? Eller er jeg feil? 
- Og tanken om andre: Kan jeg stole på ande,  og dele hva jeg opplever med andre? Eller må jeg holde det for meg selv, sette opp et forsvar og til og med avvise eller "gå til angrep" fordi jeg er så redd? 
Barn behøver tilstedeværelse og støtte fra dag 1, - og videre gjennom barndom og ungdom. De trenger regulerings-støtte for å modnes til å stå stødig i egne følelser når de blir voksne.
Film: Regulerings-støtte RVTS 

Barndommen legger grunnlaget for vår evne til å leve godt sammen, vår relasjons-kompetanse: 


Share by: